Clara Serra i Bell Hooks

LA VOLUNTAT DE CANVIAR: DESIG MASCULINITAT I EMANCIPACIÓ.

Cada setmana tinc una cita virtual amb el cicle de xerrades de l’Escola CEUP, on ponents tant potents com Sara R. Farris, Anna Saliente, Clara Serra, Adriana Llena, Núria Alabao, Georgina Monge, Miquel Missé, Mireia Vehí, Oliva Serra, Jordi Barbero i Maria Gordillo, entre d’altres m’aporten tonelades de saviesa feminista.

Procuro no fallar mai. Cada dijous de sis a vuit de la tarda, des del 12 de gener em connecto a les xerrades. I si agafo cotxe, fico l’àudio a la ràdio. I si estic fent encàrrecs, vaig amb auriculars. És el meu must meeting setmanal.

«Les nostres vides no seran explotades

des del naixement fins a la mort.

Els cors pateixen de fam igual que els cossos

doneu-nos el pa, però també les roses!»

‘Pa i roses’ és un poema feminista, després convertit per Judy Collins en una cançó preciosa, que al·ludeix a la necessitat humana de lluitar per alguna cosa més que la mera subsistència.

Aquestes classes magistrals de pensament col·lectiu, volen teixir ponts amb la memòria de la lluita que ens ha precedit; conèixer la vinculació del feminisme amb espais militants, moviments radicals negres i organitzacions socialistes, i aterrar els debats que ens són contemporanis; abordar els dilemes entorn de la gestió de les violències; analitzar les estratègies del poder i la instrumentalització del feminisme; repensar les identitats i traçar punts de fuga; comprendre com opera el patriarcat en els homes; aprofundir en la configuració del desig i bastir una praxi contra la reacció.

Aquí alguns dels referents que Clara Serra va anar mencionant al llarg de les seves intervencions.

 • 📚Hombres blancos cabreados: la masculinidad al final de una era, Michael Kimmel
 • 🎥 Antidisturbios, Rodrigo Sorogoyen
 • 🎥 El Club de la lucha, David Fincher
 • 📚 Muerte a los normies, Angela Nagle
 • 📚 El arte queer del fracaso, Jack Halberstam
 • 🎥 Pequeña Miss Sunshine, Jonathan Dayton
 • 🎯 «La masculinidad es algo que siempre ha estado en crisis, no es algo nuevo. Porque la masculinidad siempre se ha perpetuado en el miedo a la pérdida de dicha masculinidad, que conlleva pérdida de estatus y poder. Creando así un hombre agrabiado.» Rita Segato.
 • 🎯 «La incertidumbre masculina es el herbidero de la extrema derecha, el KKK como aliado del hombre blanco americano y el belicismo como masculinidad soldadesca». Las ideas de Nación y masculinidad militar es central en la construcción de nuestras sociedades actuales» Gemma Torres.
 • 🎯 La idea de que el verdadero héroe patriota es aquel que ha dado la vida por su país. EN EEUU, no se quiere escuchar su horror en el frente generando así un malestar en los supervivientes que han vuelto de la guerra destruidos. La sociedad quiere olvidar rápidamente las guerras y no atiende a los hombres que han sufrido el conflicto bélico. Pues los hombres vuelven frágiles (poco hombres) y traumados. Creando así una masculinidad politizada por la extrema derecha, frente a una sociedad que silencia al hombre frágil»
 • 🎯 La masculinidad como olla exprés sin salida. Por falta de representación de modelos alternativos.
 • 🎯 «En muerte a los normies se habla de la masculinidad beta. No alfa (tipo Vox) sino de la masculinidad expulsada, marginal, íncel. Los íncels se llaman así mismos machos beta» Angela Nagle.
 • 🎯 «Creo que el feminismo ha de tener una mirada sobre la masculinidad con perspectiva de clase. Pues son los hombres pobres, expulsados del concepto de macho alfa, los que intentan restaurar su hombría y recuperar su espacio, los que viven su existencia como la perdida, son los que agreden a las mujeres» Bell Hooks.
 • «la violencia masculina no debe verse desde el poder masculino sobre la mujer, sino desde el fracaso del hombre. La impotencia» Bell Hooks.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *